Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Wipmolens Hellouw

Na een restauratie van ruim een jaar zijn de beide Hellouwse wipmolens, de “Voorste en de Achterste” molen met bijbehorende gebouwen en kunstwerken op vrijdag 13 mei 2016 officieel in gebruik genomen. De restauratie is uitgevoerd door molenmakersbedrijf Berkhof te Zwartebroek.

Integrale en duurzame restauratie.

Bij de restauratie zijn naast  de beide molens(Rijksmonumenten) ook de bijbehorende monumentale gebouwen en kunstwerken zoals bakhuizen en sluizen betrokken. Het complex is gelegen op de grens van de gemeenten Neerijnen en Lingewaal. Naast de gebouwen zijn ook eeuwenoude terreinen en de  waterinfrastructuur grotendeels bewaard gebleven. Met de restauratie zijn zoveel mogelijk van de oorspronkelijke materialen behouden. Waarnodig zijn de grotendeels houten constructies aangeheeld met kunstharsen in de kleur van het oorspronkelijke materiaal. Dit allemaal uit respect voor het vakmanschap van de ontwerpers en bouwers uit het verleden.

De huidige molens van de voormalige dorpspolder Hellouw zijn de derde generatie molens op dezelfde plaats. De eerste molens dateren van de eerste helft van de 16e eeuw en zijn in 1574 na een dijkbreuk door ijsgang vergaan en kort daarna herbouwd. In de 19 e eeuw zijn de molens door brand opnieuw verloren gegaan en weer herbouwd.

De Achterste molen wordt verwarmd met infrarood panelen. De molen wekt hiervoor zijn eigen stroom op via een generator aan het waterwiel en verder zijn er enkele zonnepanelen geïnstalleerd.

Bezoekerscentrum

De Achterste molen wordt na de restauratie niet meer bewoond. De molen zelf is een bezoekmolen met informatiecentrum geworden. Hierbij is de molen volledig ingericht in de stijl van de vijftiger jaren. Verder is hier een audiovisuele presentatieruimte waar het verhaal van de dorpspolder Hellouw tussen 1550 en 1950 wordt verteld. Hier is verder ook alle informatie over de molens in Nederland beschikbaar.

 

Openingstijden.

De molen is geopend elk 1e en 3 e zaterdag van de maand en op afspraak.

Openingstijd van 10.00 – 16.00 uur

Molenaar: Jan Pluimert

Zeek 40, 4174LH Hellouw

Tel.  0418-519306 of 06-36572414

achterstemolen@telfort.nl

Wilt u ons steunen?

Het onderhouden van onze molens kost veel tijd en geld. We zouden het enorm waarderen als u ons wilt steunen met een financiële bijdrage.