Achterste Hellouwse Molen

Molenaar: Jan Pluimert.

In verband met de Corona pandemie is bezoek aan de molen vooralsnog niet mogelijk.

Zeek 40, 4174LH Hellouw

Tel. 0418-519306 of 06-36572414

achterstemolen@telfort.nl

Achterste Hellouwse Molen

Deze wipwatermolen, uit 1864, die ook wel het IJzeren Veulen wordt genoemd, ligt pal naast de snelweg A15 en de Betuwelijn. Zij hield eeuwenlang, samen met de Voorste Hellouwse Molen de polder van Hellouw droog.

De achterste molen bemaalde het lage gedeelte van de polder. De molen is getooid met rustige kleuren; zwart, afgebiesd met zwart en witte accenten voor de zichtbaarheid in het donker. De wieken zijn wel meer dan 27 meter lang. Het bakhuisje, naast de molen, staat net zo scheef als de toren van Pisa.

De molen, die meer dan een eeuw bewoond werd, is een stemmige zwarte parel in het landschap.

In de molen is de woning veranderd in een bezoekerscentrum. Hier wordt de eeuwenlange geschiedenis van het waterbeheer van de dorpspolder Hellouw verteld. De molen is ingericht in de stijl van de jaren vijftig. De gerestaureerde molen wekt via een generator op het waterwiel zijn eigen stroom op. Bij de molen zijn zonnepanelen opgesteld die zorgen voor de verwarming van het bezoekerscentrum door middel van infrarood panelen.

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur:

Voorste Hellouwse Molen

Deze wipwatermolen uit 1803 ligt midden in het landschap van de verkavelde dorpspolder Hellouw. Zij bemaalde het hoge gedeelte van de oude dorpspolder Hellouw.

Molenaar: T. Dreessen

De molen is open op afspraak

Zeek 30, 3174 LH Hellouw

De molen is kleurrijk geschilderd. Groene ondertoren, blauwe luiken en deuren, rood ijzerwerk en zwart bovenhuis. Ook witte accenten voor de zichtbaarheid in het donker. Is samen met de Achterste Hellouwse molen de grootste van Gelderland. Een vrolijke parel in het landschap.

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur:

Molen de Vlinder

Deze witte verschijning uit 1913 torent hoog boven de omgeving uit en is vanaf de autosnelweg A2 goed te zien evenals vanaf het pittoreske riviertje de Linge.

Molenaar: Cini van Steenis

Bezoekers zijn welkom op de dagen dat de molen draait.

Appeldijk 4, 4158 ES Deil

0345-650188 of 06-13411408

k.g.vansteenis@hetnet.nl

Een ronde stenen stellingmolen gemaakt om graan te malen. Omdat ze zo hoog staat vangt ze veel wind. Ontworpen om met kracht op een bescheiden toerental haar werk te doen. De indeling verraadt een bijzondere geschiedenis.

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur:

Molen de Marsch in Lienden

Deze molen is een bijzondere snuiter in het molenbestand van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied.

Molenaar: Dhr. L. van Aalsburg

Open voor publiek als de wieken draaien

Marsdijk 2,4033 CD Lienden

Een ronde stenen poldermolen uit 1885, met een scheprad. Werd gebouwd nadat de vorige was afgebrand. Met bijzonder metselwerk. De uitstraling is er een van volharding en vernuft. Van het type grondzeiler. Maalt in een circuit. Hield in vroeger dagen de Marschpolder droog.

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur:

Poldermolen Geldermalsen

Deze rietgedekte achtkante poldermolen is een echte werker; Gebouwd in 1772. De geschiedenis van deze molen is in nevelen gehuld.

Molenaar: Dhr. E. Daale

Helaas is deze molen niet opengesteld voor publiek, omdat de molen permanent bewoond is. U kunt wel een afspraak maken om langs te komen.

Watermolenweg 8, 4191 PN Geldermalsen

0345-574980

Maalt in een ingenieus circuit met sluisje. De Linge stroomt binnen handbereik. Met Engels kruiwerk in de kap, gaat kruien zo licht als een veertje. Heeft nog een schoorsteen gehad met drie uitlaten.

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur:

Poldermolen Wadenoijen in de Steendert (Ophemert)

Deze molen is een rietgedekte achtkante poldermolen met een enorm gietijzeren waterwiel. Kom daar nog maar eens om. In 1888 kon men al wel wat.

Molenaar: Dhr. J. Cahuzak

De molen is open op afspraak.

Steendertse Uitweg, 4061 Ophemert

De molen houdt het natuurgebied De Steendert in Ophemert nat in plaats van droog,zo kan het ook!!! Bijna al het houtwerk aan de molen is zwart “geteerd”. Dat deze molen nooit zal omvallen is zo goed als zeker, zij is bijkans even breed als hoog.

De molen stond voorheen in Wadenoyen maar werd i.v.m. windbelemmering door vuilnisbelt, spoorlijn en snelweg, in 2010 verplaatst naar de huidige locatie. Zij leidt sindsdien een juichend bestaan met veel wind van alle kanten. Een bezoek aan deze molen is mooi te combineren met een wandeling in de omgeving.

Bekijk de verhuizing van deze molen hier

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur:

Poldermolen Zuilichem

Deze robuuste rietgedekte achtkante molen uit 1720 werd eeuwenlang door generaties van hetzelfde molenaarsgeslacht bewoond.

Molenaar: Mevr. L. van Beekhuizen

Open voor publiek op afspraak.

Meidijk 15, 5305 VJ Zuilichem

0418-672775

Een molen met een rijke geschiedenis. Heeft de troepen van Napoleon nog aan zich voorbij zien trekken. De molen heeft de langste wieken van Gelderland. Ze maalt in een circuit.

Draagt u deze molen een warm hart toe? Wordt donateur: